Det är skillnad på lydnad och lydnad

Sirpa väntar fint på belöning

Sirpa väntar fint på belöning

Jag och Sirpa tränar och tävlar i lydnad. Tävlingslydnaden går enkelt förklarat ut på att hunden ska följa förarens kommandon genom olika moment, till exempel gå fot, stanna kvar, apport, och så vidare. Den typen av lydnad som man gör på tränings- och tävlingsplanen kan visserligen vara en hjälp i vardagen, men det är också väldigt viktigt att man har en fungerande vardagslydnad.

Vi kan ta koppelgående som exempel. En hund som tränar lydnad kanske har ett perfekt fotgående på planen, men utanför planen kan den dra som en tok i kopplet. Att gå fot så som man gör i tävlingslydnaden under en hel promenad fungerar inte, så man måste helt enkelt lära sin hund att inte dra i kopplet – något som kan vara lättare sagt än gjort i vissa fall.

På samma sätt kan en hund som gladeligen hämtar och lämnar av en apportbock på träningen vägra att släppa något smaskigt som den har hittat i skogen. Och eftersom det är i vardagen som man har mest behov av att hunden ska lyssna så gäller det alltså att lägga väldigt mycket krut på att få en god vardagslydnad.

Om man försöker använda sig av tävlingslydnad i vardagen börjar man i fel ände. Har man istället en bra vardagslydnad och kan styra sin hund utanför planen så får man mycket gratis när det kommer till att lära hunden tävlingslydnadsmomenten. Att lära sin hund hur man uppför sig är med andra ord mycket viktigare än att den presterar bra på träning och tävling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *